en | es | val
en · es · val
Search
Close this search box.

Càncer d'úter-cèrvix

diagnòstic · tractament · investigació

Què és el càncer d'úter

El càncer d’endometri, en el cos de l’úter, és el més freqüent dels tumors ginecològics. L’úter és l’òrgan femení en què es desenvolupa el fetus en cas d’embaràs. Es composa de dues capes de teixits diferents: la interior, molt fina, que es diu «endometri», i una altra més externa, formada per múscul i anomenada «miometri».

El càncer d’úter pot desenvolupar-se a partir de canvis en les cèl·lules de l’endometri; sol aparéixer en els últims anys previs a la menopausa o en els anys següents, i és poc freqüent en dones menors de 40 anys.

Símptomes i tractament del càncer d'úter

El tractament del càncer d’endometri depén de la grandària, la localització i el tipus de tumor. Un equip multidisciplinari integrat per facultatius de diferents especialitats (Ginecologia, Oncologia Mèdica, Radioteràpia, Anatomia Patològica, Radiologia i Laboratoris centrals) decidiran conjuntament amb la pacient la millor estratègia de tractament. En principi les possibles opcions se centren en: cirurgia, radioteràpia, quimioteràpia i hormonoteràpia.

L’IVO compta amb un servici mèdic especialitzat en ginecologia que tracta totes les afeccions oncològiques relacionades amb l’aparell reproductor femení, i que abasta el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels seus pacients.

Què és el càncer de coll de l'úter o cèrvix

El càncer de coll uterí consisteix en l’aparició i creixement de cèl·lules tumorals en la part baixa de l’úter que connecta amb la vagina. La causa més important en l’aparició d’aquest tumor és la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH), una infecció de transmissió sexual. El càncer de coll d’úter, o cèrvix, és menys freqüent.

Diagnòstic i tractament del càncer de coll de l'úter o cèrvix

El diagnòstic precoç gràcies als programes de cribratge (citologia) ha repercutit de manera determinant en la disminució de la mortalitat als països del primer món. A més, els programes de vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) ajuda al seu descens.

El tractament és quirúrgic en casos inicials (en casos seleccionats es pot contemplar la cirurgia conservadora de la fertilitat). En gran part dels casos el tractament consisteix en l’administració de quimioteràpia i radioteràpia concomitant.

La importància del diagnòstic precoç

Les revisions ginecològiques periòdiques afavoreixen el diagnòstic precoç gràcies a les exploracions clíniques, les ecografies transvaginals, i les citologies.

L’IVO compta amb una Unitat de Diagnòstic Precoç de Càncer de Cèrvix on es realitzen revisions citològiques a totes les dones que ho sol·liciten o per prescripció facultativa. L’objectiu és detectar el càncer abans fins i tot que provoque algun símptoma, facilitant el seu diagnòstic i millorant el seu pronòstic.

L’IVO compta amb un servici mèdic especialitzat en ginecologia que tracta totes les afeccions oncològiques relacionades amb l’aparell reproductor femení, i que abasta el diagnòstic, el tractament i el seguiment dels seus pacients.

Comité de Tumors Ginecològics

El Comité de Tumors Ginecològics de l'IVO està format per un equip multidisciplinari de professionals experts

Servici de Ginecologia

El Servici de Ginecologia de l'IVO atén les dones amb càncer ginecològic

Assajos clínics

La forma que tenim de desenvolupar i millorar el tractament del càncer hui en dia és mitjançant els anomenats assajos clínics

Un assaig clínic és un estudi d’investigació dut a terme amb persones que permet obtindre més informació sobre com reacciona el cos davant determinats tractaments. Generalment, s’intenta descobrir fàrmacs que o bé milloren l’eficàcia dels tractaments que fins ara suposen la millor opció terapèutica per als pacients, o bé, presenten una eficàcia similar però amb un perfil de toxicitat millor.

Si tenim en compte que quasi tots els tractaments disponibles en l’actualitat són el resultat d’investigacions clíniques, es fa evident la rellevància dels assajos clínics.

L’IVO disposa d’una unitat d’assajos clínics per a tots els tipus tumorals i participa en estudis fase I-III, entre d’altres.

Viure amb càncer d'úter o cèrvix

afrontar el diagnòstic, rebre el tractament i l'ajuda psicològica

Tant si es rep la notícia del diagnòstic inicial de càncer com d’una recaiguda, afrontar el fet de patir aquesta malaltia pot provocar un impacte emocional indiscutible. Cada persona té la seua pròpia manera de fer front a un diagnòstic de càncer de l’úter o cèrvix, però existeixen algunes recomanacions que poden ajudar el pacient en aquest procés:

  • Mantindre la comunicació i la companyia de familiars i amics, l’entorn més pròxim al pacient, capaç de proporcionar-li una xarxa de suport durant tot el procés.
  • Parlar amb persones que hagen sobreviscut al càncer o que es troben en la mateixa situació. Existeixen multitud d’associacions o grups de suport d’àmbit local i nacional; l’Asociación Española Contra el Cáncer és la més coneguda.
  • Informar-se per a prendre les millors decisions sobre el tractament i els professionals mèdics.

diagnóstico precoz

Medicina nuclear

CIRUGÍA ROBÓTICA

radioterapia