en | es | val
en · es · val

Ginecologia

ivo.es Ginecologia

El Servici de Ginecologia de l’IVO atén les dones amb càncer ginecològic: càncer d’ovari, càncer d’endometri-úter, càncer de cèrvix uterícàncer de vagina i vulva i lesions precursores o premalignes (coll uterí, vagina/vulva/endometri).

L’equip de professionals que conforma el servici avalua cada pacient individualment i, una vegada realitzat un diagnòstic correcte, en el Comité de Tumors Ginecològics s’ estudia i defineix la millor estratègia terapèutica tenint en compte la situació clínica específica i les expectatives de cada pacient, amb els mínims efectes secundaris.

L’IVO disposa d’una Unitat per a Diagnòstic Precoç de Càncer de Cèrvix, on es fan revisions citològiques per al diagnòstic precoç del càncer de coll d’úter o cèrvix

Tractament del càncer ginecològic

S’efectuen els distints procediments diagnòstics necessaris per a descartar la patologia tumoral segons la clínica que presenta la pacient o l’exploració efectuada, com ara ecografia vaginal, histeroscòpia, citologia, colposcòpia, biòpsies dirigides i laparoscòpia si cal. Si fóra necessari ingressar la pacient, es tractaria d’una curta estada.

Actualment, l’equip de professionals especialitzats del servici realitza quasi el 70 % dels procediments quirúrgics per càncer de cèrvix (casos molt seleccionats per les noves recomanacions científiques), endometri o d’ovari en estadi inicial per mitjà de cirurgia miniinvasiva laparoscòpica/robotica. D’aquesta manera, s’eviten les grans incisions abdominals, es disminueix i per tant es millora la recuperació postquirúrgica.

Com a tractament quirúrgic, cal destacar que en el càncer d’endometri, de vulva i cèrvix es realitza la detecció d’afectació ganglionar amb la tècnica de gangli sentinella.

Prop del 70-80% de les pacients amb càncer d’ovari són diagnosticades quan la malaltia ja està estesa fora de la pelvis. La cirurgia del màxim esforç consisteix a extirpar tota la malaltia visible en la cavitat abdominal i pelviana. Aquesta representa la principal estratègia de tractament i l’única possibilitat de poder controlar la malaltia a curt i llarg termini. La cirurgia és d’alta complexitat i requereix un equip quirúrgic multidisciplinari altament entrenat, en el qual participen els ginecòlegs-oncòlegs i també cirurgians generals, anestesistes, cirurgians vasculars, entre d’altres.

Col·laboració amb altres servicis

El Servici de Ginecologia atén i col·labora amb altres servicis, com ara el de Cirurgia Digestiva (operen conjuntament en aquells casos de càncer avançat d’ovari que requereixen cirurgia intestinal). I també amb els cirurgians especialistes en mama per a aquelles pacients portadores d’anomalies genètiques, a les quals se’ls ha de realitzar cirurgia de reducció de risc de forma simultània en els ovaris i les mames.

Acreditació ESGO

L’acreditació de la Societat Europea de Ginecologia Oncològica (European Society of Gynaecological Oncology, ESGO) és un reconeixement com a centre d’excel·lència en la formació al Servici de Ginecologia de l’IVO que permet que els metges que reben aquesta formació siguen reconeguts en tota Europa com a experts ginecòlegs oncòlegs.

La importància del diagnòstic precoç

Les revisions ginecològiques periòdiques afavoreixen el diagnòstic precoç a partir d’exploracions clíniques, ecografies transvaginals, i citologies.

L’IVO compta amb una Unitat de Diagnòstic Precoç de Càncer de Cèrvix on es realitzen revisions citològiques a totes les dones que ho sol·liciten o per prescripció facultativa. L’objectiu és detectar el càncer abans fins i tot que provoque algun símptoma, facilitant el seu diagnòstic i millorant el seu pronòstic.

Equip mèdic del Servici de Ginecologia

Cap del Servici

Dr. Óscar Cruz Piñero Sánchez

Cap clínics

Dr. Josep Sanchis Pla

Metges adjunts

Dra. Cristina Díaz Sierra
Dra. Paloma Badía Agustí
Dr. Enrique Eugenio Garrigós Llabata
Dr. Rafael Vicente Martínez Goma