en | es | val
en · es · val
Search
Close this search box.

Càncer de pell no melanoma

diagnòstic · tractament · investigació

Què és el càncer de pell no melanoma

Els carcinomes cutanis no melanoma són tumors malignes de la pell diferents als melanomes.

Aquest nom engloba dos tipus de tumors:

  • Carcinomes de cèl·lules escatoses, carcinoma escatós o espinocel·lular.
  • Carcinoma de cèl·lules basals o basocel·lular.

El carcinoma escatós de la pell és una proliferació maligna d’un tipus de cèl·lules de la pell, els queratinòcits. És un tumor amb capacitat per a produir metàstasi sobretot a nivell ganglionar, però aquesta condició no és freqüent i només ocorre en casos molt avançats. Sol presentar-se com un tumor d’aparença escatosa que creix de forma bastant ràpida i aconsegueix fàcilment grandàries de més d’1 cm en el curs d’unes poques setmanes.

Es tracta d’un tumor molt freqüent, encara que la seua incidència és menor que el carcinoma de cèl·lules basals; suposa el 20-25 % dels tumors malignes cutanis. En els últims 20 anys la seua incidència ha augmentat en quasi tots els països, a causa de la major exposició a la llum solar i als canvis en l’estil de vestir-se.

El carcinoma de cèl·lules basals procedeix de la capa més profunda de l’epidermis, les cèl·lules basals. És particularment freqüent en la raça blanca, caucàsica. La seua incidència augmenta a un ritme d’un 10 % anual. No té capacitat de produir metàstasi encara que pot ser invasiu localment pel seu creixement lent però progressiu.

Tractament del càncer de pell no melanoma en l'IVO

L’IVO és un centre de referència per al tractament dels carcinomes basocel·lulars mitjançant la cirurgia microgràfica de Mohs, la millor opció per als carcinomes basocel·lulars que tornen a aparéixer després d’haver-los tractat o per aquells localitzats en àrees de risc com són les localitzacions pròximes a estructures importants (ulls, nas, orelles, etc.).

Servici de Dermatologia

El Servici de Dermatologia de l'Institut Valencià d'Oncologia és expert en la realització de cirurgia de Mohs i les seues variants

Assajos clínics

La forma que tenim de desenvolupar i millorar el tractament del càncer hui en dia és mitjançant els anomenats assajos clínics

Un assaig clínic és un estudi d’investigació dut a terme amb persones que permet obtindre més informació sobre com reacciona el cos davant determinats tractaments. Generalment, s’intenta descobrir fàrmacs que o bé milloren l’eficàcia dels tractaments que fins ara suposen la millor opció terapèutica per als pacients, o bé, presenten una eficàcia similar però amb un perfil de toxicitat millor.

Si tenim en compte que quasi tots els tractaments disponibles en l’actualitat són el resultat d’investigacions clíniques, es fa evident la rellevància dels assajos clínics.

L’IVO disposa d’una unitat d’assajos clínics per a tots els tipus tumorals i participa en estudis fase I-III, entre d’altres.

Viure amb càncer de pell no melanoma

afrontar el diagnòstic, rebre el tractament i l'ajuda psicològica

Tant si es rep la notícia del diagnòstic inicial de càncer com d’una recaiguda, afrontar el fet de patir aquesta malaltia pot provocar un impacte emocional indiscutible. Cada persona té la seua pròpia manera de fer front a un diagnòstic de càncer de pell no melanoma, però existeixen algunes recomanacions que poden ajudar el pacient en aquest procés:

  • Mantindre la comunicació i la companyia de familiars i amics, l’entorn més pròxim al pacient, capaç de proporcionar-li una xarxa de suport durant tot el procés.
  • Parlar amb persones que hagen sobreviscut al càncer o que es troben en la mateixa situació. Existeixen multitud d’associacions o grups de suport d’àmbit local i nacional; l’Asociación Española Contra el Cáncer és la més coneguda.
  • Informar-se per a prendre les millors decisions sobre el tractament i els professionals mèdics.

diagnóstico precoz

Medicina nuclear

CIRUGÍA ROBÓTICA

radioterapia