en | es | val
en · es · val
Search
Close this search box.

Fisioteràpia

ivo.es Fisioteràpia

La fisioteràpia oncològica és una especialitat de la fisioteràpia que ajuda al pacient oncològic a viure el procés de la malaltia i el seu tractament mèdic. 

L’objectiu de la fisioteràpia oncològica és previndre, recuperar i readaptar la capacitat funcional dels pacients, alhora que es minimitza l’impacte dels efectes secundaris derivats de la malaltia i dels seus tractaments oncològics, augmentant així la qualitat de vida del pacient.

La Unitat de Fisioteràpia forma part dels Comités de Tumors de mama, cap i coll, sarcoma, ginecològics i pulmó de l’hospital, on desenvolupa una activitat específica per cada tumor

Activitat del servici

La Unitat de fisioteràpia oncològica de l’IVO és present en totes les etapes de la malaltia dels pacients oncològics.

Abans del tractament oncològic

Es prepara l'organisme, es millora l'estat físic i s'enforteixen les estructures que es veuran afectades, per tal d'evitar complicacions i seqüeles.

Durant el tractament amb quimioteràpia i/o radioteràpia

Gràcies a la creació de programes d'exercici físic terapèutic adaptat a les condicions del pacient, amb l'objectiu de disminuir la fatiga induïda i la prevenció d'efectes secundaris. 

L'estratègia fisioteràpica vindrà determinada pel tractament oncològic i els efectes secundaris que comporte. Depenent dels tractaments aplicats sorgiran uns efectes secundaris: alteracions musculoesquelètiques (falta d'elasticitat i fibrosi, cicatrius i adherències, rigidesa muscular i articular, falta de mobilitat, impotència funcional), alteracions cardiorespiratòries, feblesa generalitzada, alteracions nervioses perifèriques (neuropaties), síndrome de la xarxa axil·lar, alteració de l'equilibri i de la força, fatiga, dolor, limfedema, disfàgia, incontinència urinària i fecal, disfunció sexual. 

Durant el tractament quirúrgic

Mitjançant la valoració precoç del pacient i la zona intervinguda. S'apliquen tècniques per a previndre i tractar l'aparició de complicacions postquirúrgiques. 

Etapa de supervivència

S'ajuda el pacient a adoptar un estil de vida saludable i es realitzar un programa d'exercici físic terapèutic adaptat, per tal d'evitar la recurrència del càncer i/o l'aparició d'un nou tumor primari, sense oblidar els efectes secundaris existents i prevenint els efectes secundaris a llarg termini.

Estat de malaltia terminal

L'objectiu serà el manteniment de l'autonomia en la realització de les activitats de la vida ordinària en la mesura que siga possible, alleujar el dolor i millorar la qualitat de vida.

La labor assistencial de la Unitat de Fisioteràpia Oncològica de l’IVO es realitza en diferents àmbits: consulta externa, hospitalització i assistència domiciliària

La Unitat de Fisioteràpia Oncològica de l’IVO, mitjançant diferents medis físics (exercicis terapèutics, cinesioteràpia, massoteràpia, electroteràpia, ultrasonoteràpia, infrarojos, crioteràpia, biofeedback), prevé i recupera als seus pacients dels efectes secundaris propis de la malaltia i del tractament. En cas de seqüeles post tractament, es readapta la capacitat funcional del pacient, minimitzant l’impacte negatiu i augmentant la seua qualitat de vida. 

La Unitat de Fisioteràpia Oncològica també abasta projectes de caràcter preventiu i educacional.

Equip assistencial

Fisioterapeutes

Alicia Palop Moscardó
Juan Bta. Portolés Simeó
Elisa Bañuls Sendra