en | es | val
en · es · val
Search
Close this search box.

Càncer de fetge

diagnòstic · tractament · investigació

Què és el càncer de fetge

S’anomena càncer de fetge solament als càncers que s’originen en el fetge. Existeix més d’una classe de càncer de fetge, i el més freqüent se diu hepatocarcinoma o carcinoma hepàtic.

El fetge es composa principalment de cèl·lules anomenades hepatòcits. També existeixen unes altres que inclouen a aquelles que cobreixen als vasos sanguinis, o que cobreixen als xicotets conductes per on circula la bilis denominats conductes biliars.

El nostre organisme està constituït per un conjunt d’òrgans, els quals al seu torn estan formats per cèl·lules, que es divideixen de forma regular amb la finalitat de reemplaçar a les envellides o mortes i mantindre així la integritat i el correcte funcionament dels diferents òrgans.

Aquest procés està regulat per una sèrie de mecanismes que indiquen a la cèl·lula quan començar a dividir-se i quan mantenir-se estable. Quan algun d’aquests mecanismes de control s’altera, la proliferació cel·lular es descontrola i apareix el càncer. En funció de la classe de cèl·lula que s’altere, en el fetge poden aparéixer diversos tipus de tumors, que tindran una causa, un tractament i un pronòstic diferents.

El càncer de fetge en les primeres etapes no sol presentar símptomes. Els símptomes més habituals són la pèrdua de pes i apetit, vòmits, feblesa, inflor abdominal, dolor en la part alta de l’abdomen, icterícia i femta blanquinosa.

Entre els factors que augmenten la possibilitat de patir càncer de fetge destaquen la infecció crònica pel virus de l’hepatitis B o el virus de l’hepatitis C, la cirrosi, malalties hepàtiques hereditàries (l’hemocromatosi i la malaltia de Wilson), patir diabetis i el consum excessiu d’alcohol, entre altres.

El tractament per al càncer de fetge depén de l’extensió del càncer. Poden incloure cirurgia, quimioteràpia, immunoteràpia, tractaments dirigits, radioteràpia o una combinació d’aquestes.

Tractament del càncer de fetge en l'IVO

Comité de Tumors Digestius de l'IVO

El Comité de Tumors Digestius està format per un equip multidisciplinari de professionals experts

Servici de Cirurgia General i Digestiva

El Servici de Cirurgia General i Digestiva ofereix la prevenció, el diagnòstic i el tractament del càncer de fetge

Servici d'Oncologia Mèdica

L'equip de professionals del servici acompanya al pacient oncològic en tot el procés de la malaltia

Assajos clínics

La forma que tenim de desenvolupar i millorar el tractament del càncer hui en dia és mitjançant els anomenats assajos clínics

Un assaig clínic és un estudi d’investigació dut a terme amb persones que permet obtindre més informació sobre com reacciona el cos davant determinats tractaments. Generalment, s’intenta descobrir fàrmacs que o bé milloren l’eficàcia dels tractaments que fins ara suposen la millor opció terapèutica per als pacients, o bé, presenten una eficàcia similar però amb un perfil de toxicitat millor.

Si tenim en compte que quasi tots els tractaments disponibles en l’actualitat són el resultat d’investigacions clíniques, es fa evident la rellevància dels assajos clínics.

L’IVO disposa d’una unitat d’assajos clínics per a tots els tipus tumorals i participa en estudis fase I-III, entre d’altres.

Viure amb càncer de fetge

afrontar el diagnòstic, rebre el tractament i l'ajuda psicològica

Tant si es rep la notícia del diagnòstic inicial de càncer com d’una recaiguda, afrontar el fet de patir aquesta malaltia pot provocar un impacte emocional indiscutible. Cada persona té la seua pròpia manera de fer front a un diagnòstic de càncer de fetge, però existeixen algunes recomanacions que poden ajudar el pacient en aquest procés:

  • Mantindre la comunicació i la companyia de familiars i amics, l’entorn més pròxim al pacient, capaç de proporcionar-li una xarxa de suport durant tot el procés.
  • Parlar amb persones que hagen sobreviscut al càncer o que es troben en la mateixa situació. Existeixen multitud d’associacions o grups de suport d’àmbit local i nacional; l’Asociación Española Contra el Cáncer és la més coneguda.
  • Informar-se per a prendre les millors decisions sobre el tractament i els professionals mèdics.

diagnòstic precoç

Medicina nuclear

CIRURGIA ROBÒTICA

radioteràpia