en | es | val
en · es · val
Search
Close this search box.

Càncer d'esòfag

diagnòstic · tractament · investigació

Què és el càncer d'esòfag

Diem càncer d’esòfag al tumor maligne derivat de les cèl·lules de la mucosa de l’esòfag.

Gran part dels càncers d’esòfag tenen lloc en el seu terç inferior i en la zona d’unió amb l’estómac (unió gastroesofàgica).
Com ocorre en la major part dels càncers del tub digestiu, aquest tumor maligne pot créixer de tres maneres:

El creixement local es produeix per invasió en profunditat a través de la paret esofàgica (de dins cap a fora). Pot afectar els òrgans del voltant, que seran diferents en funció de la localització del tumor en l’esòfag (terç superior, terç mitjà o terç inferior).

L’esòfag posseeix una rica xarxa de vasos limfàtics que permet el drenatge de la limfa a múltiples regions ganglionars. Els tumors de terç superior drenen als ganglis del coll, a nivell supraclavicular (per damunt de les clavícules) i a les cadenes ganglionars del mediastí (regió anatòmica situada entre els pulmons, on es troben estructures tan importants com el cor, la tràquea, l’esòfag, i els grans vasos).

Els tumors del terç mitjà i inferior drenen, preferiblement, a ganglis localitzats al llarg de tot el mediastí, així com als ganglis gàstrics i hepàtics.

Aquesta disseminació es realitza a través dels vasos sanguinis, preferentment, cap al fetge i els pulmons.

Tractament del càncer d'esòfag en l'IVO

Comité de Tumors Digestius de l'IVO

El Comité de Tumors Digestius està format per un equip multidisciplinari de professionals experts

Servici de Cirurgia General i Digestiva

El Servici de Cirurgia General i Digestiva ofereix la prevenció, el diagnòstic i el tractament del càncer d'esòfag

Servici d'Oncologia Mèdica

L'equip de professionals del servici acompanya al pacient oncològic en tot el procés de la malaltia

Assajos clínics

La forma que tenim de desenvolupar i millorar el tractament del càncer hui en dia és mitjançant els anomenats assajos clínics

Un assaig clínic és un estudi d’investigació dut a terme amb persones que permet obtindre més informació sobre com reacciona el cos davant determinats tractaments. Generalment, s’intenta descobrir fàrmacs que o bé milloren l’eficàcia dels tractaments que fins ara suposen la millor opció terapèutica per als pacients, o bé, presenten una eficàcia similar però amb un perfil de toxicitat millor.

Si tenim en compte que quasi tots els tractaments disponibles en l’actualitat són el resultat d’investigacions clíniques, es fa evident la rellevància dels assajos clínics.

L’IVO disposa d’una unitat d’assajos clínics per a tots els tipus tumorals i participa en estudis fase I-III, entre d’altres.

Viure amb càncer d'esòfag

afrontar el diagnòstic, rebre el tractament i l'ajuda psicològica

Tant si es rep la notícia del diagnòstic inicial de càncer com d’una recaiguda, afrontar el fet de patir aquesta malaltia pot provocar un impacte emocional indiscutible. Cada persona té la seua pròpia manera de fer front a un diagnòstic de càncer d’esòfag, però existeixen algunes recomanacions que poden ajudar el pacient en aquest procés:

  • Mantindre la comunicació i la companyia de familiars i amics, l’entorn més pròxim al pacient, capaç de proporcionar-li una xarxa de suport durant tot el procés.
  • Parlar amb persones que hagen sobreviscut al càncer o que es troben en la mateixa situació. Existeixen multitud d’associacions o grups de suport d’àmbit local i nacional; l’Asociación Española Contra el Cáncer és la més coneguda.
  • Informar-se per a prendre les millors decisions sobre el tractament i els professionals mèdics.

diagnòstic precoç

Medicina nuclear

CIRURGIA ROBÒTICA

radioteràpia