en | es | val
en · es · val
Search
Close this search box.

Càncer de testicle

diagnòstic · tractament · investigació

Què és el càncer de testicle

Quan les cèl·lules tumorals estan situades en el testicle, parlem de càncer de testicle.

El càncer de testicle és la neoplàsia més freqüent en l’home jove, amb una incidència una mica inferior a dos casos anuals per cada 100.000 habitants.

Símptomes i factors de risc

Sol manifestar-se com una massa indolora dependent del testicle que és necessari extirpar mitjançant un acte quirúrgic senzill. En alguns estadis inicials, aquest serà l’únic acte terapèutic.

Entre els factors de risc per al desenvolupament del càncer de testicle es troba la criptorquídia (testicle no descendit a l’escrot abans de nàixer) i algunes cromosomopaties (síndrome de Klinefelter).

Epidemiologia del càncer de testicle

33 anys

L’edat mitjana de diagnòstic és als 33 anys. No obstant això, la malaltia pot ocórrer a qualsevol edat.

6%

Aproximadament el 6 % dels casos es diagnostica en xiquets i adolescents.

Tractament i seqüeles

Sol manifestar-se com una massa indolora dependent del testicle que és necessari extirpar mitjançant un acte quirúrgic senzill. En alguns estadis inicials, aquest serà l’únic acte terapèutic.

En general, el càncer de testicle té un pronòstic excel·lent fins i tot en estats avançats. Precisa amb freqüència de tractament amb quimioteràpia i excepcionalment amb radioteràpia.

En algunes ocasions, és necessària l’extirpació dels ganglis limfàtics abdominals (limfadenectomia retroperitoneal) abans o, més sovint, després del tractament quimioteràpic.

La cirurgia de la massa residual retroperitoneal és complexa i per això és recomanable que es duga a terme en centres especialitzats de referència.

En aquest sentit, el Servici d’Urologia de l’IVO compta amb una gran experiència i ha sigut pioner al nostre país en la cirurgia amb conservació dels nervis encarregats de l’ejaculació i en l’abordatge per cirurgia laparoscòpica, que es pot realitzar en casos seleccionats.

Cada cas es valora individualment en el Comité de Tumors, ja que existeix una ampla varietat d’estirps cel·lulars i d’estadis de la malaltia que obliguen a un enfocament terapèutic i de seguiment individualitzats.

D’igual manera es poden presentar seqüeles en l’àmbit de la fertilitat, de la sexualitat i dèficits hormonals que també s’atenen en la consulta especialitzada d’andrologia.

En general, el càncer de testicle té un pronòstic excel·lent fins i tot en estats avançats. Precisa amb freqüència de tractament amb quimioteràpia i excepcionalment amb radioteràpia.

Comité de Tumors Urològics de l'IVO

El Comité de Tumors Urològics està format per un equip multidisciplinari de professionals experts

Servici
d'Urologia

El Servici d'Urologia ofereix alternatives per a la prevenció, diagnòstic i tractament de tumors urològics

Servici d'Oncologia Mèdica

L'equip de professionals del servici acompanya al pacient oncològic en tot el procés de la malaltia

Assajos clínics

La forma que tenim de desenvolupar i millorar el tractament del càncer hui en dia és mitjançant els anomenats assajos clínics

Un assaig clínic és un estudi d’investigació dut a terme amb persones que permet obtindre més informació sobre com reacciona el cos davant determinats tractaments. Generalment, s’intenta descobrir fàrmacs que o bé milloren l’eficàcia dels tractaments que fins ara suposen la millor opció terapèutica per als pacients, o bé, presenten una eficàcia similar però amb un perfil de toxicitat millor.

Si tenim en compte que quasi tots els tractaments disponibles en l’actualitat són el resultat d’investigacions clíniques, es fa evident la rellevància dels assajos clínics.

L’IVO disposa d’una unitat d’assajos clínics per a tots els tipus tumorals i participa en estudis fase I-III, entre d’altres.

Viure amb càncer de testicle

afrontar el diagnòstic, rebre el tractament i l'ajuda psicològica

Tant si es rep la notícia del diagnòstic inicial de càncer com d’una recaiguda, afrontar el fet de patir aquesta malaltia pot provocar un impacte emocional indiscutible. Cada persona té la seua pròpia manera de fer front a un diagnòstic de càncer de testicle, però existeixen algunes recomanacions que poden ajudar el pacient en aquest procés:

  • Mantindre la comunicació i la companyia de familiars i amics, l’entorn més pròxim al pacient, capaç de proporcionar-li una xarxa de suport durant tot el procés.
  • Parlar amb persones que hagen sobreviscut al càncer o que es troben en la mateixa situació. Existeixen multitud d’associacions o grups de suport d’àmbit local i nacional; l’Asociación Española Contra el Cáncer és la més coneguda.
  • Informar-se per a prendre les millors decisions sobre el tractament i els professionals mèdics.

diagnòstic precoç

Medicina nuclear

CIRURGIA ROBÒTICA

radioteràpia