en | es | val
en · es · val
Search
Close this search box.

Càncer de ronyó

diagnòstic · tractament · investigació

Què és el càncer de ronyó

Quan les cèl·lules tumorals, amb capacitat d’envair els teixits sans del voltant i d’arribar fins a òrgans allunyats i implantar-se en ells, estan situades en el ronyó, parlem de càncer de ronyó o hipernefroma.

El càncer de ronyó, també anomenat hipernefroma, pot curar-se amb una operació quirúrgica quan està localitzat.

Actualment, l’increment d’incidència de tumors de xicoteta grandària permet la conservació de l’òrgan i evita l’afecció en la funció renal del pacient a llarg termini. Són tècniques quirúrgiques delicades que es poden abordar tant per via oberta com laparoscòpica.

De la mateixa manera, encara que tan sols en casos seleccionats, es poden realitzar tècniques que eviten la cirurgia convencional, com ara la crioablació o la radiofreqüència.

El Servici d’Urologia de l’IVO realitza totes aquestes tècniques.

No obstant això, quan el tumor s’ha estés a altres localitzacions (metàstasi), el pronòstic en general és molt desfavorable, encara que un xicotet percentatge de pacients poden experimentar una evolució lenta durant diversos anys. Amb la incorporació de nous fàrmacs diana, aquesta circumstància es dóna cada vegada en més pacients, la supervivència dels quals és més llarga.

El càncer de ronyó és un dels pocs tumors en els quals s’han descrit, de manera excepcional, regressions espontànies.

Tractament del càncer de ronyó en l'IVO

Comité de Tumors Urològics de l'IVO

El Comité de Tumors Urològics està format per un equip multidisciplinari de professionals experts

Servici
d'Urologia

El Servici d'Urologia ofereix alternatives per a la prevenció, diagnòstic i tractament de tumors urològics

Servici d'Oncologia Mèdica

L'equip de professionals del servici acompanya al pacient oncològic en tot el procés de la malaltia

Assajos clínics

La forma que tenim de desenvolupar i millorar el tractament del càncer hui en dia és mitjançant els anomenats assajos clínics

Un assaig clínic és un estudi d’investigació dut a terme amb persones que permet obtindre més informació sobre com reacciona el cos davant determinats tractaments. Generalment, s’intenta descobrir fàrmacs que o bé milloren l’eficàcia dels tractaments que fins ara suposen la millor opció terapèutica per als pacients, o bé, presenten una eficàcia similar però amb un perfil de toxicitat millor.

Si tenim en compte que quasi tots els tractaments disponibles en l’actualitat són el resultat d’investigacions clíniques, es fa evident la rellevància dels assajos clínics.

L’IVO disposa d’una unitat d’assajos clínics per a tots els tipus tumorals i participa en estudis fase I-III, entre d’altres.

Viure amb càncer de ronyó

afrontar el diagnòstic, rebre el tractament i l'ajuda psicològica

Tant si es rep la notícia del diagnòstic inicial de càncer com d’una recaiguda, afrontar el fet de patir aquesta malaltia pot provocar un impacte emocional indiscutible. Cada persona té la seua pròpia manera de fer front a un diagnòstic de càncer de ronyó, però existeixen algunes recomanacions que poden ajudar el pacient en aquest procés:

  • Mantindre la comunicació i la companyia de familiars i amics, l’entorn més pròxim al pacient, capaç de proporcionar-li una xarxa de suport durant tot el procés.
  • Parlar amb persones que hagen sobreviscut al càncer o que es troben en la mateixa situació. Existeixen multitud d’associacions o grups de suport d’àmbit local i nacional; l’Asociación Española Contra el Cáncer és la més coneguda.
  • Informar-se per a prendre les millors decisions sobre el tractament i els professionals mèdics.

diagnòstic precoç

Medicina nuclear

CIRURGIA ROBÒTICA

radioteràpia