en | es | val
en · es · val

Càncer de laringe

diagnòstic · tractament · investigació

Què és el càncer de laringe

Quan les cèl·lules tumorals malignes afecten la laringe, parlem de càncer de laringe.

La laringe és un òrgan situat en el coll que, gràcies a la vibració de les cordes vocals, serveix per a emetre sons (parlar, cantar, cridar).

L’aparició de cèl·lules malignes en la laringe, capaces de formar un tumor que pot envair i destruir les diferents parts de la laringe, és el que coneixem com a càncer de laringe.

Dins dels càncers de cap i coll o de l’àrea d’otorrinolaringologia, el càncer de laringe és el més freqüent.

Causes del càncer de laringe

L’aparició del càncer de laringe està directament relacionada amb l’hàbit de fumar, de manera que com més es fuma i més temps s’és fumador, major risc existeix de patir un càncer de laringe.

Si a l’hàbit de fumar se suma el consum habitual d’alcohol o enolisme, el risc de desenvolupar un càncer de laringe, de faringe o de cavitat oral (sòl de la boca, llengua, genives, amígdales, etc.), es multiplica per 20 respecte a les persones no fumadores ni bevedores.

Símptomes i diagnòstic

Els canvis en el to de la veu (afonia o ronquera), l’aparició d’una protuberància en el coll o molèsties a l’engolir són símptomes que ens alerten de la possibilitat d’alguna malaltia en la laringe. Per al diagnòstic del càncer de laringe és necessària l’exploració de l’otorrinolaringòleg (ORL) i l’anàlisi d’una biòpsia per part de l’especialista en patologia.

El diagnòstic precoç d’aquesta malaltia és de gran importància per tal d’aconseguir la curació i evitar cirurgies mutilants com la laringectomia.

Tractament del càncer de laringe en l'IVO

La decisió del tractament més adequat precisa la participació de diversos especialistes a més dels ORL, com ara radiòlegs, i oncòlegs mèdics i radioteràpics. El tractament dels càncers de laringe requereix que siga realitzat per especialistes (otorrinolaringòleg, radioterapeutes i oncòlegs) especialment entrenats en el tractament d’aquesta malaltia, donada la complexitat que comporta.

Comité de Tumors de Cap i Coll

El Comité de Tumors de Cap i Coll està format per un equip multidisciplinari de professionals experts

Servici d'otorrinolaringologia

El Servici d'Otorrinolaringologia de l'IVO està especialitzat en cirurgia reconstructiva en tumors de cap i coll

Servici d'Oncologia Mèdica

L'equip de professionals del servici acompanya al pacient oncològic en tot el procés de la malaltia

Assajos clínics

La forma que tenim de desenvolupar i millorar el tractament del càncer hui en dia és mitjançant els anomenats assajos clínics

Un assaig clínic és un estudi d’investigació dut a terme amb persones que permet obtindre més informació sobre com reacciona el cos davant determinats tractaments. Generalment, s’intenta descobrir fàrmacs que o bé milloren l’eficàcia dels tractaments que fins ara suposen la millor opció terapèutica per als pacients, o bé, presenten una eficàcia similar però amb un perfil de toxicitat millor.

Si tenim en compte que quasi tots els tractaments disponibles en l’actualitat són el resultat d’investigacions clíniques, es fa evident la rellevància dels assajos clínics.

L’IVO disposa d’una unitat d’assajos clínics per a tots els tipus tumorals i participa en estudis fase I-III, entre d’altres.

Viure amb càncer de laringe

afrontar el diagnòstic, rebre el tractament i l'ajuda psicològica

Tant si es rep la notícia del diagnòstic inicial de càncer com d’una recaiguda, afrontar el fet de patir aquesta malaltia pot provocar un impacte emocional indiscutible. Cada persona té la seua pròpia manera de fer front a un diagnòstic de càncer de laringe, però existeixen algunes recomanacions que poden ajudar el pacient en aquest procés:

  • Mantindre la comunicació i la companyia de familiars i amics, l’entorn més pròxim al pacient, capaç de proporcionar-li una xarxa de suport durant tot el procés.
  • Parlar amb persones que hagen sobreviscut al càncer o que es troben en la mateixa situació. Existeixen multitud d’associacions o grups de suport d’àmbit local i nacional; l’Asociación Española Contra el Cáncer és la més coneguda.
  • Informar-se per a prendre les millors decisions sobre el tractament i els professionals mèdics.

diagnòstic precoç

Medicina nuclear

CIRURGIA ROBÒTICA

radioteràpia